Het bijenwaskompres, effectief middel uit de oude huisapotheek

Gepubliceerd op 4 september 2024 om 19:36

Het is er eentje uit de oude doos: het bijenwaskompres. Mijn grootmoeder verbrandde bijna haar vingers toen ze boven een vlam een waskaars liet druppelen op bruin papier. Het was een beproefd middel toen. En mijn grootmoeder was vast niet de enige die dit meer dan honderd jaar oude middeltje toepaste op haar kinderen toen ze hoest of bronchitis hadden. Toen geneesmiddelen nog schaars waren, de huisarts zelfs geen antibiotica bij zich had, was men aangewezen op de eigen huisapotheek. En daarin zat steevast de waskaars! 

Het principe berust op de sterke warmtekracht die bijenwas in zich heeft. De warmtekwaliteit van was komt ondermeer tot uiting in het verbranden van een kaars. De bijen verzamelen nectar en pollen vol met warmtekrachten, verwerken deze met hun eigen lichaamswarmte en zweten dit dan weer uit in plastisch gestaltevormende was. 
Van deze warmtekwaliteit kan gebruik gemaakt worden bij luchtwegenproblemen of andere plaatsen in het lichaam waar warmte gewenst is. Zo kunnen mensen met constipatie de buik verwarmen met een bijenwaskompres waardoor de stofwisseling (in het drieledig mensbeeld de warmtepool) weer op gang komen. Uitwendig gebruikt, geeft bijenwas een lange, diepe en zachte warmte af die ontspannend en ontkrampend werkt. Altijd weer sta ik ervan versteld hoe men vroeger op deze fantastische ideeën kwam. 

Het bijenwaskompres geeft een goede ondersteuning bij droge of sterke hoest, pijnlijke bronchitis, pseudo-kroep en andere ongemakken van de diepere luchtwegen. Vastzittend slijm kan door de warmte loskomen. Zowel voor volwassenen, maar vooral voor kinderen is dit een zacht én effectief middel. Zo kan een baby of kindje rustig gaan slapen met het bijenwaskompres en zal de hele nacht behaaglijke warmte de luchtwegen ontspannen. Het kompres kan ook ingezet worden samen met een luchtwegenolie. Zo kan de borst eerst ingesmeerd worden met een tijm/salieolie, eucalyptusolie, dennenolie, smalle weegbreeolie of een andere verkoudheidsolie. De wasplaat (bijv. van Wickel & Co) wordt licht verwarmd met de haardroger of de warmwaterkruik en rechtstreeks op de huid gelegd. Om de warmte goed vast te houden moet de borst dan worden omwikkeld met een wollen doek, sjaal of een warm kledingstuk, zoals een wollen hemd of truitje. Dit zal het waskompres ook beter vastzetten.

Wil je het echter op de oude manier proberen, dan druppel je een natuurlijke of biologische waskaars gelijkmatig en dun op een katoenen doek. Het doek verwarm je eerst wat voor op de warmwaterkruik want op warme stof verdeelt de was zich beter. De waslap, welteverstaan de lap met bijenwas en geen lap om te wassen, in een plastic zakje doen of tussen bakpapier steken. Dit zakje of bakpapier leg je tussen twee warmwaterkruiken zodanig dat de was terug wat opwarmt. Ideale temperatuur is iets hoger dan lichaamstemperatuur. Ziezo, je eigen bijenwaskompres is klaar voor gebruik! 

Het is misschien wat omslachtig om het waskompres zelf te maken. Tegenwoordig kunnen we het onszelf wat makkelijker maken en een bijenwaskompressetje kopen. Het wasplaatje van Wickel & Co kan trouwens tot veertien maal hergebruikt worden. Ik ben zeker dat mijn grootmoeder door het dolle heen zou zijn geweest me zo’n instantklaar bijenwaskompres! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.