Antroposofische voeding

Centraal bij de antroposofische voeding staan de biodynamische landbouw, het drieledig mensbeeld en de graankeuken. Daarnaast kan de voeding nog verder worden verdiept naar de temperamentenleer, naar het koken op het planetenritme en zelfs naar een geheel individuele voeding die jou op jouw zielenpad ondersteunen en geheel in overeenstemming is met jouw identiteit. Dit laatste kan je via een consultatie karmic healing op basis van je naamanalyse verder ontdekken. 

Biodynamische landbouw

Biodynamische voeding brengt levenskracht en verbindt ons met de kosmos

De biologisch-dynamische landbouw ontstond in de jaren ‘20, nadat Steiner in 1924 in Koberwitz (Silezië/Polen) zijn beroemde voordrachten over Vruchtbare Landbouw hield, op vraag van een aantal boeren die zich toen al zorgen maakten over de landbouwproblematiek. De aarde genezen en het opnieuw verlevendigen was het uitgangspunt van de voordrachtenreeks. Steiner raadde hiervoor het gebruik van homeopathische preparaten aan om de kosmische krachten (maan en planeten) te laten inwerken. De aarde wordt door deze preparaten als het ware ‘wakker' gemaakt voor het ontvangen van de kosmische energieën, die altijd en overal aanwezig zijn. Als wij de radio niet afstemmen op de juiste frequentie zullen we niet veel informatie vanuit de ether ontvangen. Vooral het compostpreparaat verbindt de aarde met de planeten. Het preparaat bevat zes archetypische planetenplanten, die elk nog een bepaald proces ondergingen. 

  • Duizendblad (Venus)
  • Kamille (Mercurius)
  • Brandnetel (Mars)
  • Eikenschors (Maan)
  • Paardenbloem (Jupiter)
  • Valeriaan (Saturnus)

Het dynamische  staat gelijk aan het verlevendigen van voeding waardoor de ether- of levenskrachten (chi of prana) toenemen. Die krachten zijn heel belangrijk voor ons organisme. Rudolf Steiner beweerde dat de etherkrachten van voeding zelfs belangrijker zijn dan de fysieke nutriënten, daar we deze laatste vooral uit de lucht opnemen. Tegenwoordig wordt er enkel naar de -dode- fysieke inhoudstoffen gekeken: welke vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn aanwezig? Over de energie of levenskrachten wordt nauwelijks gesproken. Vooral voor mensen die ziek zijn, zoals bij kanker en bij reuma, zou biodynamische voeding een dagelijkse basis moeten zijn. 

De Duitse wetenschapper Ehrenfried Pfeiffer wist levenskrachten in voeding ook wetenschappelijk aan te tonen via kristallisatiemethodes. Bij gedegradeerde voeding (gangbare landbouw, homogeniseren, …) zie je duidelijk een verandering in structuur van het kristallisatiepatroon; er is veel minder differentiatie. Die patronen zijn meteen ook een weerslag van de levensprocessen en zulke sterke patronen houden tevens veel licht vast. En hierbij kom je op een volgende troef van biodynamische voeding: lichtvoeding.

Biodynamische voeding brengt ons een stukje dichter bij de kosmos en de daarin werkzame geestelijke wezens. Rudolf Steiner maakte ons attent op het feit dat onze voorouders nog zeer bewust waren van de kosmische krachten die in voeding werkzaam waren en hoe deze krachten ook in de mens gestaltevormend doorwerkten. 

Meer informatie over biodynamische landbouw: Demeter landbouw.

Beelden: bovenste = Demeter wortelen / onderste = gangbare wortelen

Mijn interview voor Demeter

Graanvoeding, anders bekeken

Geen enkele voeding heeft de mens meer te bieden dan graanvoeding. Het levert eiwitten, koolhydraten, vetten en veel vitaminen en mineralen. Met andere woorden het levert alles wat ‘de voedingsdriehoek’ ons aanleert. Geen enkel ander voedingsmiddel doet het graan hierin na! Daarnaast zijn de granen die de mensheidsontwikkeling hebben gevolgd, ze zijn als het ware mee geëvolueerd. Ook hier doet geen enkel ander voedingsmiddel dit na.

Gezonde landbouw, gezonde granen

Helaas staan granen vandaag in een negatief daglicht. Er heerst een koolhydratenpaniek dat vooral te maken met een overdreven angst voor extra kilo’s. Daarnaast verdragen sommige mensen granen niet goed meer en intoleranties nemen toe. Als reactie worden granen zoveel mogelijk gemeden. Het is echter geen zwart-witverhaal. Bekijken we alvast de oorzaken:

1/ de kwaliteit van granen

2/ de raffinage van granen

3/ onjuiste bereiding van granen

Staan we stil bij het eerste punt, dan dienen we de sterke veredelingen te vermelden. Hoe verder het graan verwijderd is van de oervorm, hoe moeilijker het lichaam het heeft om ermee om te gaan. Zo is tarwe enorm veredeld voor betere bakresultaten en groeiverkorting, zodat het voor de landbouw makkelijker is om het met de machines te bewerken. De veredeling brengt tevens nieuwe stoffen (zoals nieuwe eiwitten) met zich mee die ons lichaam niet herkent. Onderzoek aan de universteit van Mainz bracht dit ondermeer aan het licht. De landbouwmethode heeft een grote invloed op de kwaliteit van het graan. Kies daarom voor granen van de hoogste kwaliteit die afkomstig zijn uit biologisch-dynamische landbouw met als keurmerk Demeter. Sterk veredelde rassen worden geweerd en men kiest voor oervariëteiten. Daarnaast is er een bijzondere aandacht voor de bodem die uitermate wordt verzorgd, waardoor er nog vele mineralen aanwezig zijn. Graan is een plant die een grote verbinding heeft met de mineralen in de bodem. Granen afkomstig uit gangbare landbouw zijn naast een sterke veredeling veel armer aan mineralen. Dit is niet verwonderlijk gezien de roofbouw die de laatste decennia op onze gronden werd gepleegd. Dan vervloeien ook  granen in ‘vulling’ en niet meer in ‘voeding’. UIteraard zijn pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen in de biologisch-dynamische landbouw verboden. In graanproducten uit gangbare landbouw zijn veelvuldig residuen terug te vinden van deze chemische sproeimiddelen. De sporen zijn nog het meeste aan te tonen in volkoren producten daar deze middelen vooral aan de zaadhuid (zemelen) verkleven. We denken dat we met volkoren producten gezonder leven,  maar niets is minder waar. Daarnaast gaat de biologisch-dynamische landbouw nog een stap verder dan de biologische door de gewassen te dynamiseren of te verlevendigen. Dit gebeurt aan de hand van natuurlijke homeopathische preparaten die over de granen worden gesproeid. De levens- of etherkrachten in de graanplant daardoor nemen toe. De mens die granen van deze kwaliteit tot zich neemt, voedt zich niet alleen met vele fysische nutriënten, maar ook met levenskracht. En dit laatste is tevens bijzonder belangrijk, maar heel vaak vergeten in het voedingsverhaal. Geen industriële raffinage

In het tarweverhaal speelt de sterke veredeling met als doel veel gluten te vormen voor betere bakresultaten. Alsof dit nog niet genoeg is, worden er in de industriële bakkerij en andere voedingsindustrieën nog extra glutenpoeders  aan broden, gebak, bakkerijproducten, … toegevoegd. De glutendruk wordt hierdoor bijzonder hoog en vormt voor de vertering (darmen) een enorme belasting met alle gevolgen van dien. Onthoud je dus van granen uit gangbare landbouw en gedenatureerde graanproducten. Hierbij vraagt het broodverhaal om meer uitleg. 

De graankeuken

Om van de hoge voedingswaarde en waardevolle eigenschappen van granen te kunnen genieten, is het van essentieel belang deze op de juiste manier te bereiden. Granen kan je zo bereiden dat iedereen het kan verdragen, zelfs zwaar zieken, oude mensen en kleine kinderen. In veel kookboeken staan foute recepten en bereidingen vermeld. Let hiermee op, want wanneer het graan minder goed wordt ontsloten, daalt de verteerbaarheid. De drie belangrijkste stappen in de bereiding van granen en graanproducten dienen steeds in acht genomen te worden:

  • weken
  • koken
  • nawellen

Deze stappen zijn essentieel om het enzym fytase, dat in het graan aanwezig is, te activeren. Fytase breekt fytinezuur af. Fytinezuur is ongunstig daar het mineralen (oa Fe en Mg) bindt en niet ter beschikking van ons organisme stelt. Op het einde van het proces weken, koken en nawellen is de zaadhuid gebarsten. Dan pas is het graan ‘geopend’ of ‘ontsloten’ en zijn granen wondervoeding voor de mens, zowel of fysiek, etherisch, astraal als geestelijk vlak!

Tijdens mijn lessen leer ik je om te gaan met de graankeuken waardoor je terug vertrouwd raakt met de basisvoeding van de mens. 

    Voeding en planeten

    Kook op het ritme van de planeten en verzorg je energielichaam! 

    Over de werking van de planeten op aarde, in mens, dier en plant wordt in de wetenschap weinig tot geen ruchtbaarheid gegeven. Dit ligt anders bij volkeren die nog dichter tot de natuur staan en waar de kosmos een belangrijk onderdeel van de cultuur uitmaakt. Denken we bijvoorbeeld aan de Indische cultuur. Deze oude culturen leren ons de verbinding tussen de organen en plenten.

    In de Europese Renaissance (16de eeuw) was het de arts en astronoom uit Bazel, Theopastrus Bombastus von Hohenheim, alias Paracelsus, die het verband tussen kosmos en het menselijke wezen (o.a. de organen) terug in het bewustzijn bracht. Hij schepte een coherent beeld van de kosmos en de mens. Volgens hem waren beide met elkaar op harmonische wijze verbonden en gezondheid betekende het meebewegen op het ritme van de kosmos en de natuur.

    Dat de mens de microkosmos in zich draagt, die in verbinding staat met de onmetelijke macrokosmos is een van de bewustwordingen in onze tijd. Hij dient te herontdekken dat in hem alle eigenschappen, processen en elementen uit de kosmos terug te vinden zijn, die hij zowel in zijn uiterlijke wereld met de zintuigen kan waarnemen, als in zijn innerlijke belevingswereld via dromen, gedachten, gevoelens en intuïtie kan beleven.

    Daar veel emoties in de organen schuilen (zie ook de Chinese geneeskunde) hebben ze een grote invloed op ons welzijn. We komen hier op het gebied van het astrale. Via voeding gerelateerd aan de planeten verzorgen we niet alleen fysisch de respectievelijke organen, maar ook de emoties of het astrale lichaam.

    Voorbeeld: eten we regelmatig gerst, koolgewassen of brandnetel, dan zullen we op korte of lange termijn de marskracht voelen en de organen gal en strottenhoofd verzorgen. 

    Bij gevoelige mensen kan dit zelfs snel gaan. Met dit gegeven kunnen we therapeutisch aan de slag door dit voedingspatroon ritmisch in te zetten en elke dag een orgaan te verzorgen of specifiek op één bepaald orgaan te werken.

    Daarnaast is ritme de grondslag van alle leven, zoals ook Rudolf Steiner aangaf. Alles wat leeft is immers ingebed in ritmen zoals dag- en nachtritme, hart- en leverritme, ritme van de seizoenen, … Ritme sterkt het ether- of levenslichaam (prana/chi) wat de basis is voor een goede energie en gezondheid.

    Via de lessenreeks Voeding & planeten ontdek je de eigenschappen van de planeten, welke voeding en kruiden aan welke planeet gerelateerd zijn alsook vele recepten om in je dagelijkse leven mee aan de slag te gaan en het planetenritme in je voeding te implementeren.