Ijzerboost met appelschillenthee

Gepubliceerd op 4 september 2024 om 19:50

Bak je appeltaart of een ander gebak met appels, zoals de heerlijke honing-roggetaart uit het kinderboek ‘De daslookroof’, gooi dan de schillen en klokhuizen niet weg. De schil van appels bevat meer vitaminen en mineralen dan het vruchtvlees. In de schil is de concentratie aan waardevolle inhoudsstoffen het hoogst en bevat ongeveer vijf maal zoveel vitamine C en ijzer dan het vruchtvlees. Door appelschillen te koken kunnen we dit ijzer makkelijker tot ons nemen. Vitamine C is hittegevoelig dus dit behoud je niet. Maak van je appelschillenthee een genotsdrankje door nog kaneelstokje, citroenschil en steranijs toe te voegen. Je kan er nog een plukje lindebloesem of vlierbloesem aan toevoegen. Beide kruiden passen goed bij appelsmaak én ze zijn verwarmend en antiviraal. Zoeten doe je met honing of appeldiksap. Serveer met een schijfje citroen of kaneelstokje. 

Recept

  • Schillen en klokhuizen van biologische (-dynamische) appels
  • Enkele stukjes citroenschil
  • een kaneelstokje
  • enkele stuks steranijs
  • plukje lindebloesem of vlierbloesem
  • bronwater
  • zoeten met honing of appeldiksap

Werkwijze:

Zet alle ingrediënten ongeveer 2 à 3 vingers onder bronwater en breng langzaam aan de kook. Kook met het deksel op gedurende 15 tot 30 minuten. Zeef en zoet naar smaak met honing of appeldiksap. Serveer met een schijfje citroen of een kaneelstokje.


Tip voor een kerstthee: gebruik hibiscusthee of rozenbottel in plaats van linde- of vlierbloesem voor een dieprode kleur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.